teambuidling trends van 2022

teambuilding trends 2022

Wat is teambuilding?

STIXN zien we teambuilding als een evenement waarbij een groep de interne samenwerking kan verbeteren. Elke activiteit die we aanbieden heeft verschillende factoren waarom ze geschikt zijn als teambuilding. Zo is het bij lasershooten van belang om in groep samen te werken tegen een andere groep. Het is nodig om op voorhand een juiste tactiek te bespreken. Bij Virtual Reality is het competitiegehalte aanwezig, maar moet je via een headset goed communiceren met je teamleden. Bij een escape room probeer je door middel van logisch nadenken samen met je team te ontsnappen uit een gesloten kamer. Maar het is ook mogelijk om met twee teams dezelfde kamer te spelen naast elkaar. Hierbij kan je het andere team helpen of saboteren. Bij de outdoor activiteiten (Expeditie Robinson) is het vooral belangrijk om samen te werken en te leren omgaan met fysieke en mentale prikkels. STIXN ziet een teambuilding als een fysieke ervaring waarbij je als groep leert communiceren en samenwerken. Dit kan tegen de tijd zijn of tegen een andere groep. Het is ook van groot belang dat de activiteiten voor een ieder toegankelijk zijn.

4 Teambuilding doelstellingen

Voor de start van een teambuilding worden eerst de doelstellingen geformuleerd. Deze doelstellingen zijn essentieel in het volledige teambuilding proces. Her formuleren van doelstellingen is van groot belang om de teambuilding van nut te voorzien. De doelstellingen worden bepaald aan de hand van de noden van het team. Veel voorkomende doelstellingen van teambuildings zijn

1. Vlottere interne communicatie

Teams die onderling vlotter communiceren dan andere teams zijn steeds productiever en efficiënter dan teams met een minder vlotte communicatie.

2. Werksfeer verbeteren

Een hoog moreel helpt om de productiviteit van het personeel te verhogen. Door middel van een wij-gevoel te creëren groeit het vertrouwen binnen een team en functioneert het productiever en efficiënter.

3. Samenwerking bevorderen

Het is van groot belang dat een team intern goed samenwerkt alsook samen met andere teams om succesvol te zijn.

4. Conflicten oplossen

In elk team zijn er wel conflicten. Een teambuilding kan er voor zorgen dat deze conflicten opgelost worden, waardoor de productiviteit van een team verhoogd wordt. Het doel van teambuilding is het verbeteren van het functioneren van de groep, oftewel het vormen van een effectiever werkend team. Het functioneren van de groep kan namelijk onder andere gemeten worden aan hoe effectief er samengewerkt wordt.

Indoor activiteiten

Er zijn verschillende recreatieve activiteiten waar een bedrijf zich voor kan inschrijven die indoor plaatsvinden. Zo is er de mogelijkheid om in groep een sport te beoefenen of kan men als team gaan lasershooten. Een escape room is eerder een mentale vorm van teambuilding. Een VR gaming activiteit zorgt er voor dat je als team nog beter leert communiceren, samenwerken en plannen smeden. Bij elke activiteit die men overweegt moet men rekening houden met de psychische en fysieke gezondheid van de deelnemers. Indoor activiteiten worden vaker gedaan gedurende slechte weersomstandigheden.

Outdoor activiteiten

Outdoor activiteiten zijn activiteiten waarbij actie en avontuur meer toegepast worden. Het zijn activiteiten die de fysieke gezondheid van de deelnemers op de proef stelt. Voorbeelden van outdoor teambuilding activiteiten zijn groepsactiviteiten in open lucht. Tijdens outdoor beproevingen is het van groot belang dat jij en je teamgenoten goed samenwerken, communiceren en dat je beschikt over lichaamsbeheersing, sportiviteit en tactiek.

VR BASE STIXN arena- teambuilding trend
Bijlwerpen is een teambuilding trend

Een allereerste trend binnen de teambuilding wereld is dat klanten wensen dat de teambuilding activiteit voor iedereen toegankelijk is. Een succesvolle teambuilding betrekt alle teamleden. Ook is het duidelijk dat teambuildings tegenwoordig dicht bij in de buurt kunnen gebeuren. De kans is zeer groot dat er een bedrijf gesitueerd is op nog geen uur rijden dat kwaliteitsvolle teambuildings aanbiedt. Teambuildings gaan tegenwoordig ook vaker door gedurende de weekdagen. De deelnemers reserveren hun weekends eerder voor privémomenten. 

Een tweede trend zijn escape rooms, het aanbod qua locaties is de laatste 5 jaren enorm toegenomen. Het is de bedoeling dat deelnemers tegen de klok verschillende vraagstukken oplossen om uit een gesloten kamer te ontsnappen. Door middel van een escape room leert men naast samenwerken onder tijdsdruk ook efficiëntie aan.

Een volgende trend binnen de teambuilding wereld die zeer belangrijk is tijdens deze coronapandemie zijn online teambuildings. Een groot voordeel van online teambuildings is dat ze goedkoper zijn. Een nadeel van online teambuildings is dan weer dat er geen fysiek contact is tussen de deelnemers. Gedurende het laatste jaar zijn er verschillende programma’s en concepten uitgewerkt om een online teambuilding te organiseren. 

Door de coronapandemie zijn de budgetten voor teambuildings fors gedaald. Hierdoor zijn low-budget teambuildings zeer in trek. Een stadsspel is een goed voorbeeld van een low-budget teambuilding.

Een trend die nog maar sinds kort zijn intrede maakt is het gebruik maken van technologische ontwikkelingen bij het organiseren van een teambuilding. Een voorbeeld hier van is virtual reality. In onze huidige samenleving zijn mensen steeds opzoek naar de nieuwste technologieën en gadgets. Organisatoren van teambuildings maken hier volop gebruik van.

Tot slot is er een stijgende vraag naar gepersonaliseerde teambuildings. Bedrijven gaan op zoek naar op maat gemaakte teambuildings.

Vraag een offerte aan